Menteşe Çeşitleri Nelerdir ve Hangi Tür, Nerede Kullanılır?

Menteşe Çeşitleri Nelerdir ve Hangi Tür, Nerede Kullanılır?
  • Yaylı menteşe, iki yapraklı yapının açılıp kapanması esnasında menteşeye yardımcı olur. Bu sistemde kullanılan yay, menteşeyi açık veya kapalı tutmak için uygulanan kuvveti dengelemeyi sağlar.
  • Cam menteşe, menteşeler sadece kapı için kullanılan yapılar değildir. Örneğin bu ürünler, cam kapakların sessiz ve daha az şiddetle kapanması için kullanılır. Özellikle itme veya rüzgârın etkisiyle hızla kapanan camın şiddetini dengeleyerek olası kazayı veya gürültüyü engeller.
  • Düz menteşe, iki blok olan kapakların tek gövde üzerinde kullanılan menteşe sistemidir. Ortak dikmelerde görülen bu menteşe, bir dikme sütun üzerindeki iki kapağın aynı anda çalışmasına imkân verir. 
  • Plastik menteşe,kullanıldığı yerin özelliğine göre ham maddesi plastik olan menteşe türüdür. Aynı zamanda, takıldığı yere hareket imkânı sağlar.
  • Küçük menteşe, küçük kapaklı sistemlerde kullanılan menteşelerdir. Daha çok küçük kutular veya sandıklar gibi hediyelik malzemelerde kullanılır. Tasarım olarak da beğeniye hitap edecek biçimde eşyalara uyarlanır.
  • Demir menteşe, uzun süreli kullanılan malzeme olan menteşenin yapı maddesi son derece önemlidir. Kapı gibi büyük ve uzun süre kullanılan sistemlerde dayanıklılığı sağlamak amacıyla kullanılır.
  • 180 derece menteşe, menteşe sisteminin açılma açısıyla adlandırılmıştır. Tam bir açının yarısını ifade eder. Yani bu menteşe türü, %50’lik bir oranla açılabilen menteşelerdir. Pencere sisteminde yaygın olarak kullanılır.  
  • 90 derece menteşe, yine açı aralığı ile tanımlanan bir türdür. Yani tam bir açının dörtte birini ifade eder. 

Kapı Menteşesi Çeşitleri 

Menteşeler, temelde kapı gibi kapanıp açılan malzemelerde kullanılan yapılar olmasına rağmen farklı alanlarda kullanılır. Menteşe modelleri, bu alanlar için çeşitli seçenekler hâlinde üretilir. En sık ve gündelik olarak karşımıza çıkan yapılar ise kapılarda görülen menteşelerdir.  Gelin, “Kapı menteşeleri çeşitleri nelerdir?” sorusunu maddeler halinde inceleyelim:
 

  1. Kelebek menteşe
  2. Gömme menteşe
  3. Kovan menteşe
  4. Gizli menteşe
  5. Kasa menteşesi
  6. Piyano menteşe 
  7. Pivot menteşe
  8. HL menteşe  
  9. Kendiliğinden kapanan menteşeler
  10. Yaylı menteşe 
  11. Canlı menteşe
  12. Koç menteşe 
  13. T menteşe
  14. Güvenlik menteşesi
  15. Çift etkili yaylı menteşe

Menteşe Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar 

Menteşeler; kapılar, kutular, pencereler ve kanepeler gibi birçok farklı alanda kullanılan yapılardır. Menteşe çeşitleri ve faydaları şu şekilde özetlenebilir: Menteşe, iki sütun hâlinde olan yaprak biçimindeki yapıları birbirine bağlayarak açma kapama imkânı sunar. Aynı zamanda bu yapıları hem kullanıma uygun hâle getirir hem de iki yapının kolayca açılıp kapanmasını sağlar. Basit bir kutuyu bile menteşe yardımı ile daha işlevsel hâle getirmek mümkündür. Menteşeler, kapı sisteminde büyük yapılara hareket sağlamasının yanında pencerelerin pratik şekilde açılıp kapanmasına da yardımcı olur. Bu nedenle günlük yaşamı kolaylaştıran bir alettir. Menteşe seçerken kullanılacak yapı ve malzemeye dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Özellikle dış kapılarda kendiliğinden kapanan menteşe kullanmak, kapıya fazladan kuvvet uygulamadan direkt kapanmasına yardımcı olur.
  • Dekoratif yapısı ve fazla kuvvet kullanmaya gerek olmayan yapılar için kelebek menteşe kullanılması önerilir.
  • Pencere gibi dışa açılma yapmaya ihtiyacı olan sistemlerde açılı menteşe kullanılması pencere sistemini daha kullanışlı hale getirmeye yardımcı olur.
  • Kapıların kolay açılıp kapanmasını sağlamak amacıyla yaylı menteşe kullanılması ideal seçimdir.
  • Mobilya gibi hem tasarımın önemli olduğu hem de açılıp kapanma sistemine sahip yapılarda gizli menteşe kullanılması, işlevsellik sağlar.
  • Bavul veya evrak çantası gibi hafif yapılarda kasa menteşesi tercih edilebilir.
  • Hafif kapılarda düşük maliyete sahip pivot menteşesi kullanılabilir. 

Ürün Talep Formu

Formu doldurun, biz size ulaşalım.

CAPTCHA