Deprem Riskine Karşı Önceden Alınması Gereken Önlemler

Deprem Riskine Karşı Önceden Alınması Gereken Önlemler

Deprem Riskine Karşı Önceden Alınması Gereken Önlemler

Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır.Buna karşılık olarak da deprem riskine karşı başta evlerde olmak üzere yaşam alanı olarak kabul edilen her yerleşimde çeşitli önlemlerin alınması gerekiyor. Deprem çantası hazırlamak ve hayat üçgeni oluşturmak dışında kontrol edilmesi, alınması gereken önlemler bulunuyor. İlk olarak evin bulunduğu binanın kontrolünün yapılması gerekiyor. Sağlamlığından emin olunması ve buna göre belirli hamlelerde bulunulması büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra deprem planı hazırlamak, evi güvenli hale getirmek, deprem çantası hazırlamak, toplanma noktasını öncesinden belirlemek ve mutlaka deprem sigortası yaptırmak oldukça önemli girişimler oluyor.

Depremde Evinizi Güvence Altında Tutun

Evlerin güvenli alanlarının tespit edilmesi sonrasında yapılan plan sayesinde olası bir depremde nerelerde konumlanmanız gerektiğine karar verebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu esnada gaz, elektrik şalteri ve su vanasının nerelerde olduğunu ve deprem anında her birinin kapatılması gerektiğini mutlaka bilmekte fayda var. Benzer olarak deprem çantasına da hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Çantalarda yer alacak olan pil, fener, düdük, su, gıda malzemesi, bir miktar para, battaniye, ilk yardım malzemesi gibi eşyalar hayat kurtarıcı nitelikte etki gösteriyor. Dayanıklılığı ve sağlamlığı konusunda tereddüt edilen binalar için mutlaka denetim yapılması, dayanıklılığın artırılması, gerekirse deprem gibi bir durumun yaşanmadan önce binanın dönüşüme sokulması, kesin ve güvenli bir çözüm oluyor.

Deprem Anında Yapılması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deprem öncesinde alınması gereken önlemler olduğu gibi deprem anı içerisinde de bir takım faktörlere dikkat etmek gerekiyor. Olayın gerçekleşme esnasında en bilindik yöntemlerden biri olan –çök, kapan ve tutun- hayat üçgeni oluşturmak için son derece hayati önem taşıyor. Ev içerisinde sabitlenmemiş olan nesnelerden uzak durmak, sarsıntı bitene kadar aynı pozisyonda beklemek en doğru davranış biçimi oluyor. Panik yapmamak, evden bir an önce çıkmak için girişimde bulunmamak, balkona çıkmamak, asansöre binmemek ve devrilmesi mümkün olan eşyalardan uzak durmak deprem anında dikkat edilecek hususlar olarak öne çıkıyor. Deprem öncesi alınacak önlemler kapsamındaki uyarılara bağlı kalındığı sürece, deprem anında yaşanabilecek fiziksel ve psikolojik hasar da minimuma inmiş oluyor.

Tedbiri Elden Bırakmadan Depremi Minimum Hasarla Atlatın

Ülke genelinde deprem riski birçok şehirde her an yaşanabilme ihtimali olan bir doğal afet olduğu için hemen herkes bu önlemleri geçerli ve güncel olarak koruyor. Deprem öncesi önlemlerinizi artırmak için​​ Kale Kilit ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Örneğin, Kale Kilit imzalı mandal ve sürgü otomatik kilitleme fonksiyonlu kilit, kullanacağınız ürünlerden birisi olabilir. Bu ürün; kilitli bir kapının tüm kilitlerini, yalnızca hane içerisinden ve kapı kolunu indirmek suretiyle açabilmenizi sağlayan özelliğiyle, deprem anında hızlı tahliye imkânı veriyor. Ayrıca Kale Kilit’in kapı ve pencere sistemlerinde kullandığı dayanıklı materyaller, deprem ve deprem gibi doğal afetler sırasında ekstra bir güvenlik oluşturuyor. Bu yönde deprem tedbirleri almak sarsıntı anında gerçekleşebilecek gaz kaçağı ya da yangın gibi durumlara karşı da ekstra koruma ve ihtiyaç anında dışarıya daha güvenli bir şekilde çıkış imkânı tanınıyor. Evler başta olmak üzere ofislerde ve uygun olan iş yerlerinde de Kale Kilit’in bu ürünlerini kullanmak deprem önlemleri konusunda tedbir almak açısından daha sağlıklı sonuçlara ulaştırıyor. Bunların haricinde kişisel olarak alınabilecek küçük çaplı tedbirler, mutlaka fayda sağlayacak etkiler de bulunuyor. Deprem riskine karşı, deprem öncesinde ve deprem anında dikkat edilmesi ve uyulması gereken tüm bu belirtilen maddeler, deprem bölgesi olan Türkiye’nin hemen her noktasında geçerliliğini koruyor.

İletişim Formu

CAPTCHA