İspanyolet Ölçüsü Nasıl Alınır?

İspanyolet Ölçüsü Nasıl Alınır?

Her evde güvenlik denince ilk akla gelenlerden biri güvenli kilit sistemleridir. Kapı ve pencereler evlerin güvenliğini sağlayan en önemli parçalardır. İspanyolet, kapı ve pencere sistemlerinde kullanılan yaygın bir kilit mekanizması olarak adlandırılır. Kapılarda yer alan ve anahtarla kilitlenebilen ispanyoletler sayesinde huzur içinde ve güvenlik endişesi taşımadan yaşamak mümkün olur. İspanyolet takımı olarak adlandırılan sistem her kapı, pencerenin ölçüsüne göre değişen boyutlara sahiptir. Kapı, pencere sistemlerinde güvenlik ihtiyacına göre farklı ispanyolet çeşitleri tercih ederek ev güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Eski bir sistem olarak bilinen ispanyolet genellikle eski yapı malzemelerinde sıkça karşımıza çıkar. Bu açıdan ispanyolet nostaljik bir kilit mekanizması şeklinde de görülebilir. Pratik yapısıyla öne çıkan kilitleme sistemi ahşap ve PVC kapılarla iyi bir uyum yakalar. İspanyoletler pratik olmasıyla günümüzde de tercih edilen mekanizmalar arasına girmeyi başarır. Kapı ve pencerelerin yanı sıra dolap, çekmece kilitleme işlevleriyle de tercih edilen söz konusu malzeme farklı çeşitleri sayesinde işlevsel bir kullanıma sahiptir. Hareketli kol aparatı ile kolayca açılıp kapanabilen mekanizma kullanıcılara çok yönlü ve kolay bir deneyim sunar. Siz de farklı özelliklerde sunulan ispanyolet çeşitlerine Kale Kilit ayrıcalığı ile ulaşabilirsiniz.

İspanyoletler Hangi Ölçü Birimleriyle Satılıyor?

İspanyolet mekanizmaları cm ve mm ölçü birimleri ile satılır. İspanyoletlerde genellikle uzunluk cm, genişlik ise mm cinsinden ölçülür. Farklı markalar değişen yapı malzemelerine göre ispanyolet üretimi gerçekleştirir. Kapı veya pencere kilit mekanizması metre ile ölçülerek ispanyolet ölçüsü ihtiyacı kolayca belirlenebilir. Pencere ispanyolet mekanizmaları kapı ispanyolet takımlarına göre daha küçük boydadır. İspanyolet boyutları genel olarak 28 cm’den 200 cm’e kadar değişen ölçülerde tasarlanır. Pencere ve kapı boyutu değiştikçe ispanyolet ihtiyacı da farklılaşır. 

Pencerelerin veya kapıların iç kısmında bulunan mekanizma pirinç ya da paslanmaz çelik gibi malzemelerden üretilir. PVC pencerelerde kullanılan ispanyolet mekanizmaları tek ve çift açılımlı olarak ikiye ayrılır. Tek açılım mekanizmalar pencerenin tek yöne doğru açılmasına yardım eder. Bu sayede ev pencereleri yana doğru rahatlıkla açılıp kapanabilir. Çift açılım mekanizma ise pencerenin çift yönlü şekilde açılmasına izin verir. Buna göre pencere hem üstten hem de yandan açılabilir. Özellikle dar alanlarda pencerenin yana doğru açılması yer kaplamasına neden olabilir. Bunun için son zamanlarda yeni nesil çift açılım ispanyoletler daha fazla tercih edilir ve çift yönlü özelliğiyle pratik bir kullanım imkanı sunar.

İspanyolet satın alırken malzemesine ve boyutuna göre seçim yapmak önem taşır. Kapı ve pencerenin boyutuna uygun ürüne karar verdikten sonra ispanyolet gövde malzemesi belirlenmelidir. Bunların ardından kilit sisteminin tamamlayıcısı olan ispanyolet karşılığı alınmalıdır. İspanyolet karşılığı doğru olmayan yapılarda kapı ve pencereler tam olarak kilitlenmez ve sistem düzgün bir biçimde kullanılamaz. İspanyolet kilit takımı içinde yer alan ispanyolet laması, kol, vidalar, ispanyolet kilidi ve ispanyolet karşılığı gibi malzemelerin her biri ideal bir kilit sistemi yapımı için eksiksiz bir şekilde temin edilmelidir. İspanyolet karşılığı ararken ya da eski ispanyolet mekanizmasını değiştirirken ölçü konusunda sorun yaşarsanız ispanyolet kesme makinesi ile ürünü istediğiniz boyut ayarına getirebilirsiniz.

Standart İspanyolet Ölçüleri Nelerdir?

Standart ispanyolet ölçüsü kapı ve pencerelerde farklı boyutlardadır. Küçük evlerde bulunan pencere çeşitleri için genellikle 100 cm ispanyolet modelleri ihtiyacı karşılarken daha geniş pencerelerde ise 160 veya 180 cm ispanyolet çeşitleri kullanılabilir. Pencerenin iç kısmı ölçülerek en uygun ispanyolet modelini bulmak mümkündür. Son zamanlarda balkonlarda da kullanılan ispanyoletler 200 cm’e varan ölçülerde bulunabilir. Cam balkonlu pencereler veya geniş balkon pencereleri için tasarlanan ispanyolet modelleri yeni nesil ispanyolet ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılar.

İspanyolet çeşitlerinin en çok tercih edildiği alanlardan biri de kapılardır. Kapılarda kullanılan ürünlerin pencere ispanyoletlerinden farkı, bu mekanizmaların kilitlenebilir olmasıdır. Kapılarda en sık tercih edilen standart ispanyolet boyutları 180 cm ve 200 cm’dir. Bu ölçüler kapıların boyutuna ve kullanılan kilit mekanizmasının ince veya kalın oluşuna göre değişiklik gösterebilir. İspanyoletler barelli, göbekli veya sürme gibi birçok farklı çeşidi ile öne çıkar. Sürme ispanyoletler çoğunlukla cam balkon ve benzeri yapılarda yaygın olarak tercih edilir. Göbekli modeller ise kapılarda eskiden beri kullanılan mekanizmalar arasındadır. Göbekli ispanyoletlerde arıza meydana geldiğinde kullanımda problem yaşamamak adına göbeğin bir an önce değiştirilmesi gerekir. Barel vidası ile kapıya monte edilen barelli modellerde ise vidanın yağlanması ve kapıya düzgün bir biçimde monte edilmesi önem taşır. 

Hem PVC hem de ahşap ürünlerde başarılı bir kullanım sergileyen ispanyolet kilit mekanizması için her bir ürünün doğru şekilde seçilmesi, montajının eksiksiz biçimde gerçekleştirilmesi sistemin uzun ömürlü kullanımı adına önemlidir. Özellikle eğimli pencerelerde bulunan kilit sistemlerinin düzenli olarak yağlanması kullanıcılara uzun süreli kullanım imkanı tanır. Bunun yanında kollu ispanyolet mekanizmalarında kolun tersi yönüne basınç uygulanması sistemin uzun vadede kilitlenmesine, kolun eğilmesine ve mekanizmanın bozulmasına yol açabilir. Yeni nesil ispanyolet modelleri alt, üst ve yan bölümlerden kilitleme imkanı sağlaması sayesinde birçok açıdan üst düzey güvenlik sağlar. Bu tür ürünlerden en iyi şekilde fayda sağlamak için mekanizmanın montaj işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. 

Pencere ve kapı sistemlerinin olmazsa olmazı olan ispanyoletler ev güvenliği adına en önemli mekanizmalar arasındadır. Siz de Kale Kilit tarafından sunulan ispanyolet çeşitlerini inceleyerek ihtiyaçlarınıza uygun ürünleri belirleyebilir ve evinizde ekstra güvenlik sağlayabilirsiniz.