Kapı Menteşesi Nasıl Takılır?

Kapı Menteşesi Nasıl Takılır?

Kapının açılıp kapanmasını sağlayan temel parça olan menteşe, vida bağlantısıyla çerçeveye tutunur. Menteşe değişim işlemi sırasında gevşetilen vidalar, eski parçaları kolayca sökmeye yardımcı olur. Uygun tornavida kullanılmaması veya kapının takoz yardımıyla desteklenmemesi, çerçeve bölümünde kalıcı hasarlara neden olabilir. Kapı menteşesi sökme işlemi için gerekli aletler arasında genellikle yıldız tornavida ön plana çıkar. Güçlü bir çevirme işlemi sonrası kolayca dönebilen vidalar, değiştirme işlemi sırasında kapıyı serbest bırakır. Bir süre sonra çerçeveden ayrılan kapının menteşeleri de böylece sökülmüş olur. Sökülen menteşelerin vida deliklerinin belirgin olmadığı durumlarda ise parça henüz kapı üzerinden ayrılmadan kalem yardımıyla işaretleme yapmak önemlidir.

Sökülen menteşelerin bakım yapıldıktan sonra tekrar kullanılması, kapının ses ve denge problemi yaratmasına neden olabilir. Bu nedenle sökülen menteşeler yerine yeni parçaların kullanılması önerilir. Eski menteşe ile aynı hizada vidalanan yeni parçalar, kapının çerçeveye tam olarak oturmasına yardımcı olur. Değiştirme işleminin doğru olup olmadığını anlamak için su terazisi kullanılabilir. Su terazisi yardımıyla düz bir konuma getirilen menteşe, dengeli açma veya kapı kapatma uygulamasına olanak tanır. Bunun yanı sıra eski menteşenin doğru hizada olmaması durumunda su terazisi kullanarak, vidaların gerekli konumda sabitlenmesi gerekir. Aksi halde menteşe değiştirme işlemine rağmen, kapının ses ve denge sorunları devam edebilir. 

Çelik Kapı Menteşe Ayarı Nasıl Yapılır?

Çelik kapı menteşesi değişimi, ev veya ofis gibi ortamlarda kullanılan iç kapılara göre biraz zahmetli bir işlemdir. Dış kapının ağır yapısı, menteşe değişim işleminde yardım almayı gerektirebilir. Yaşam alanlarının güvenli kalmasında önemli bir rol oynayan çelik kapılarda menteşe sarkması gibi problemler görülebilir. Yoğun ve yanlış kullanıma bağlı olarak gelişen menteşe problemleri için değişim ve ayar işlemlerinin en kısa sürede yapılması önemlidir. Ayrıca düşme durumu oluşan çelik kapılarda kilit mekanizması da sürtme problemi oluşturur. Menteşe ayarının bozulması ise çelik kapının rahat şekilde kapanmasını veya açılmasını engeller. Bazı çelik kapılarda, menteşe ayarı bozulduktan sonra kapı yere sürtebilir. Bu gibi durumlar, yüksek masraflara yol açar. Menteşe ayarı yaparak, olası riskleri önlemek ve ortam güvenliğini sağlamak mümkündür.

Çelik kapı türleri, sabit menteşeye sahip oldukları için menteşe ayarı işlemini alanında uzman kişilerin yapması önemlidir. Çelik kapı menteşesinin; kapı düşmesi, sürtme veya sarkma gibi durumlarda en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Menteşe ayarı yapmadan önce kapının kilit mekanizması kontrol edilir. Daha sonra su terazisiyle dengeli konuma getirilen çelik kapı için menteşe bölümüne ek parçalar eklenebilir veya kaynak yöntemiyle bozulan kısımlar tamir edilebilir. Yarım açılan kapının düz durması ve yere paralel olması, menteşe ayarının doğru şekilde tamamlandığı noktasında ipucu verebilir. Ancak yine de kapının tam olarak kapanıp kapanmadığının kontrol edilmesi ve kilidin dönüyor olmasına dikkat etmek önemlidir. Menteşe ayarı sonrası doğru şekilde kapanabilen kapının, metal bölümleri yağlanır ve böylece dış kapı ayarı tamamlanmış olur. 

Ahşap Kapı Menteşesi Nasıl Takılır?

Ahşap kapıların; yoğun ve uzun süreli kullanılması sonucu menteşelerinde bozulmalar ve deformasyonlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda ahşap kapı menteşesinin değiştirilmesi en doğru çözüm yöntemidir. Ahşap kapı menteşesi değişim işlemi şu şekilde yapılır:

  • Menteşe takma işlemi öncesi yeni alınan parçalar birleştirilir.
  • Kapı altına yerleştirilen takozlar, söküm işlemi sırasında çerçeve dengesinin bozulmasını önler.
  • Eski menteşeler üst kısımdan başlamak üzere tornavida yardımıyla yavaşça sökülür.
  • Yuvasından ayrılan eski menteşeler, kapıyı serbest bıraktığı için dikkat etmek gerekir.
  • Pervazdan ayrılan kapının yeni menteşeleri aynı vida yerlerine montajlanır. Denge problemi var ise vida yerinin su terazisi yardımıyla tespit edilmesi önemlidir.
  • Değişim işlemi tamamlandıktan sonra kontrol sağlanır ve eski menteşeler uygun şekilde atık kutusuna atılır.

Kale Kilit, dayanıklı ve kaliteli menteşeler üretmesiyle dikkat çeker. Çelik kapı veya iç kapılar için uygun tasarımlı menteşeler, ortam güvenliğini maksimum düzeyde sağlamaya olanak tanır. Sağlam menteşelere sahip Kale çelik kapı modelleri ise dışarıdan gelebilecek tehlikeleri kolayca önlemeye yardımcı olur. Siz de Kale Kilit tarafından üretilen menteşeleri tercih edebilir, hasar gören iç veya dış kapı parçalarını kolayca yenileyebilirsiniz.