İç Kapı Nasıl Olmalı?

İç Kapı Nasıl Olmalı?

Kapalı mekanlarda yer alan iç kapı modelleri, yaşam alanının güvenliğini sağlamak veya ortamı bölümlere ayırmak amacıyla kullanılır. Gelişen teknoloji sayesinde iç kapılar, estetik ve modern görünümlerle kullanıcı beğenisine sunulur. Ev, ofis veya birçok ortamda kullanılan iç kapı çeşitleri, en önemli dekorasyon öğelerinden birisi olmasıyla da dikkat çeker. Dayanıklı malzemelerle üretilen standart iç kapı çeşitleri; renk, desen ve yapı şekli yönüyle birbirinden farklı özelliktedir. Bu sayede iç kapı seçiminde farklı detaylara sahip modelleri bulmak mümkündür. İç kapı seçiminde mekanın genel özelliklerini ve dekorasyon tarzını ön planda tutmak gerekir. Seçilen iç kapıların dekorasyona uygun özellikte olması ise ortamın estetik açıdan hoş görünmesine yardımcı olur. Ayrıca odaları birbirine bağlayan veya ayıran iç kapıların, uzun süreli kullanım için gereken dayanıklılığa sahip olması da önemlidir. İç kapı, ortamın nem veya sıcaklık koşullarına karşı yüksek dirence sahip olursa, uzun süre rahatlıkla kullanılabilir. Aksi halde yanlış kapı seçimi, ekstra masrafa veya güvenlik sorunları yaşamaya neden olabilir. Bunun yanı sıra iç kapı seçiminin ortamda yer alan değişebilir mobilyalara uygun renk ve özelliğe sahip olması da daha sonra yapılması planlanan dekorasyon çalışmaları için bütçe avantajı sağlayabilir. 

İç Kapı Ölçüleri Nasıl Olmalı?

İç kapılar; genişlik, yükseklik ve duvar kalınlığı açısından farklı ölçülere sahip olacak şekilde üretilir. Ev veya ofis gibi ortamların en önemli dekorasyon parçalarından birisi olan iç kapıların doğru ölçülerde seçilmesi geri dönüşü olmayan hataları önlemeye katkı sağlar. Ayrıca iç kapı kullanılacak mekanda herhangi bir kapının var olup olmaması da ölçü alma yöntemini değiştiren unsurlardan birisidir. Bu nedenle iç kapı almadan önce ortam için gerekli doğru ölçünün tespit edilmesi önemlidir. Standart kapı ölçüleri oda, salon ve mutfak kapılarında; 90x210 cm, banyo ve balkon kapılarında; 80x210 cm olsa da iç kapı ölçüleri değişiklik gösterebilir. Bazı bölümlerde iç kapının alt ve üst kısımları farklı değerlere sahip olabilir. İç kapı montajı yapılacak bölgede başka bir kapı olması da ölçü alma işlemini zorlaştırabilir. Bunun için hali hazırda takılı olan kapının detaylı şekilde incelenmesi gerekir. İç kapı ölçüsünü doğru şekilde tespit etmek için dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Genişlik: İç kapı bölümünde duvardan duvara ölçü alınır. Bu ölçünün genişlik açısından üç farklı noktadan yapılması ve en küçük değerin not edilmesi gerekir.
  • Yükseklik: Boşluğun sağ ve sol bölümünden üst duvara kadar ölçü alınır. Alınan ölçülerden kısa olanı doğru kapı seçiminde önemlidir. Ancak sağ ve sol ölçüler arasında 5 cm’den fazla fark olması durumunda pervaz bölümü alanı kapatmayabilir.
  • İç Derinlik: Her iki tarafın iç duvar kalınlığı farklı bölgelerden ölçülmelidir. En geniş ölçü, kapı seçiminde doğru karara ulaşmaya yardımcı olur.

İç Kapı Göbeği Nasıl Olmalı?

İç kapı göbekleri, farklı formlara ve ölçülere sahip olacak şekilde bulunabilir. Kaliteli ve paslanmaz malzemelerden üretilen iç kapı göbeği çeşitleri, uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir. İç kapılar, üzerinde yer alan göbek bölümündeki kilit sistemi ile ortamın güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Belirli alanları kapalı tutmaya yarayan kilitler, iç kapıların daha sağlam hale gelmesinde de etkilidir. İç kapı göbeği seçiminde ise ölçülere uygun modellerin tercih edilmesi güvenlik ve uzun süreli kullanım avantajı için önemlidir. Doğru ve güvenli iç kapı göbeği seçimi için sabitleme vidasından yardım alınır. Kapının iç ve dış kısımlarından sabitleme vidasına olan uzaklık ölçülerek göbek seçimini doğru şekilde tamamlamak mümkündür. Bunun yanı sıra iç kapı arkasında ve ön tarafında yer alan rozetli kısımlar arası ölçünün 7 cm olması, standart ölçüye sahip iç kapı göbeğini tercih etmeniz için referans alınabilir. Standart iç kapı göbekleri arasından, daha güvenli yaşama alanı yaratmaya yardımcı kilitli mekanizma barındıran modelleri rahatça bulabilirsiniz. Ayrıca iç kapı göbeği için ölçü alma aşamasında eski göbeğin ölçülerini dikkate almak hatalı seçime neden olabilir. Eski iç kapı göbeğinin yanlış ölçülere sahip olması, yeni göbek seçiminde güvenlik açısından sorun yaratabilir. Bu nedenle iç kapı göbeği seçiminde doğru ölçülere sahip paslanmaz çelik materyalden üretilmiş modellerin tercih edilmesi, uzun süreli kullanım ve yüksek güvenlik sağlamak için önemlidir.

Lüks ve Kaliteli İç Kapı Modelleri

Lüks ve kaliteli iç kapı modelleri, uzun yıllar kullanıma elverişli olmasıyla dikkat çeker. Lüks iç kapılar; melamin, ahşap, amerikan veya MDF türünde bulunabilir. İç kapılar türlerine göre farklı özelliklere sahiptir. Ayrıca iç kapıların çeşitlerine göre renk ve materyal türü de birbirinden farklıdır. İç kapılar arasında yer alan amerikan kapılar, en geniş kullanım alanına sahip kapı modelidir. Kolayca bulunabilen amerikan kapılar, ev veya ofis gibi ortamların lüks görünmesinde etkilidir. Kaliteli ahşap, MDF veya melamin kapılar ise farklı ön yüzey genişliğine sahiptir. Lüks ve kaliteli iç kapı modelleri arasından ortama doğallık katmak için ahşap kapılar tercih edilebilir. Beyaz renk Amerikan kapılar ise iç mekanın ferah ve sade görünüm kazanmasında etkilidir. Kaliteli malzemeler kullanılarak üretilen kapılar, dayanıklı ve üst düzey güvenlik sağlayan iç kapı kilidi mekanizmasıyla birlikte uzun yıllar kullanıma elverişlidir. Ayrıca lüks ve kaliteli iç kapı modelleri, çizilmeye karşı dayanıklı boyaya sahip olmasıyla ön plana çıkar. Estetik görünüme sahip kaliteli iç kapılar, farklı desenlerle bulunabilir. Siz de yaşam alanlarının güvenliğini ve dekorasyonunu tamamlamak için kullanabileceğiniz çelik kapılara ve kaliteli iç kapı kilit göbeği çeşitlerine Kale Kilit ile ulaşabilir, beğendiğiniz ürünlere avantajlı ödeme koşullarıyla hemen sahip olabilirsiniz.